151 млн. лв. отпуска Министерство на образованието и науката за приобщаване на

...
151 млн. лв. отпуска Министерство на образованието и науката за приобщаване на
Коментари Харесай

МОН дава 151 млн.лв., за да вкара в училище бедни и деца със СОП

151 млн. лв. отпуска Министерство на образованието и науката за приобщаване на възпитаници от уязвими групи и деца със специфични просветителни потребности (СОП) в учебна среда.

Договор по план " Успех за теб " бе подписан във ведомството през днешния ден сред министъра на образованието Сашо Пенов и Георги Вайсилов, шеф на стратегия " Образование ". Подписаният контракт е по новата оперативна стратегия " Образование 2021-2027 ".

Проектът е обвързван с действия, насочени към уязвими групи, за да се осъществят на пазара на труда, разясни Пенов.

Той ще обгръща възпитаници сред 1-7 клас, но дава и опция за поддръжка за възпитаници за матурите, особено по БЕЛ.

Очаква се планът да обхване над 100 000 деца и възпитаници, които ще имат опцията да получат поддръжка за личностното си развиване. Включват се действия, ориентирани към децата със СОП.

Над 10 000 деца са върнати в учебно заведение предходната година, с този план ще се акцентира на тези действия. Той е ориентиран и към родителите, като ще се включат посредници, обществени служащи и педагози, с цел да се обзет децата, стана ясно от думите на министъра.

Вайсилов изясни, че се планува поддръжка за детските градини и предучилищното обучение, плюс средства за просвета, просвета, спорт, рационализация на просветителната среда. 180 млн. лв. ще се вложат в цифровизация в образованието, включени са и две стратегии в университети - за докторантура.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР